Риин М. Кейс (1888-1978)

Риин М. Кейс (1888-1978) e медицинската сестра от Брейсбридж, Онтарио. В средата на двадесетте години на миналия век, когато Риин е едва на 34 години и бива назначена за главна медицинска сестра в болницата“Сестрите на Провидението” в град Хейлибъри, Онтарио. Тя получава рецептата за световноизвестната билкова смес от своя пациентка, която от своя страна я е знаела от индиански лечител от племето Оджибве. Риин нарича билковата формула с името ЕSSIAC ®, което е фамилията й, прочетено отзад напред (Caisse).

От 1922 до 1978 г. сестра Кейс живее в Брейсбридж, Онтарио, Канада. През 1934 г. тя отваря клиника на ул. "Доминион”, която работи до 1942 година и помага на хиляди раковоболни хора. Риин продължава да дава ЕСИАК ® на хората до края на 1970 г., като отказва заплащане за помоща си.

   Риин М. Кейс (1888-1978)

Днес формулата е сред нас благодарение на това, че Риин Кейс устоява на натиска и отдава живота си на мисията да защити билковата смес от фармацевтичната индустрия, от експлоататори и бюрократи. През 1977 година, една година преди да почине, тя разкрива формулата за пръв път на членовете на корпорация Респерин от Торонто. Признателните жители на град Брейсбридж й издигат паметник, а по-късно и театър на нейно име.

Днес фирмата, притежаваща правата върху оригиналната билкова смес на сестра Кейс се нарича „Есиак Канада Интернешънъл”.